Η δημιουργία ενός ελκυστικού και όμορφου κήπου μπορεί να φαντάζει κάτι πολύ δύσκολο και ακατόρθωτο. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί να μελετήσετε αρκετά, δεν χρειάζεται να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ξεκινήσετε την επιλογή των φυτών σας.

Ξεκινήστε απο τα μικρά

Όταν επιλέγετε τα δέντρα και τους θάμνους σας, επιλέξτε αυτά που είναι μικρά για να εξοικονομήσετε χρήματα. Βέβαια αν υπάρχουν σημεία που θέλετε πιο ψηλά, για λόγους κάλυψης μπορείτε να τα συμπεριλάβετέ
Πριν πάτε στο φυτώριο, ρίξτε μια ματιά στις συνθήκες του κήπου σας. Πόσο ήλιο έχει; Τι ώρα της ημέρας χτυπάει ο ήλιος και σε ποιά σημεία; Πώς είναι η κατάσταση του εδάφους σας; Είναι αμμώδες ή όχι;
Είναι ο κήπος σας προστατευμένος από βροχοπτώσεις ή μαζεύει νερά που λιμνάζουν; Αυτά είναι ορισμένα απο τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε φυτά. Η επιλογή των φυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις του κήπου σας θα φέρουν τα σωστά αποτελέσματα.


Μια ματιά στο μαγαζί

Διαβάστε τις ετικέτες και ρωτήστε για να καθορίσετε πόσο μεγάλα θα γίνουν, τι φροντίδα χρειάζονται, ποια είναι η κατάλληλη θέση φύτευσης και τοποθετήστε τα ανάλογα με το σχέδιο που έχετε κάνει.

Στην πράξη

Εάν η περιοχή που φυτέψατε σας φαίνεται λίγο αραιή, σκεφτείτε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχετε το τελικό αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου κήπου. Αν πάλι δεν σας αρέσει να βλέπετε τα κενά μπορείτε να τα καλύψετε με κάποια ετήσια. Τα ετήσια θα εξαφανίζονται κάθε εποχή, έτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην πορεία με τα υπάρχον πολυετή φυτά.


Σωστό φυτό στο σωστό μέρος

Η επιλογή του σωστού φυτού στη σωστή θέση στον κήπο σας θα κάνει όλη τη διαφορά. Το σωστό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει με τις κατάλληλες συνθήκες, μειώνοντας την ευαισθησία του σε ασθένειες και έντομα και αυξάνοντας τη μακροζωία του.


Ένας κήπος για όλο το χρόνο

Είναι εύκολο να σκεφτούμε τα φυτά που θέλουμε να ανθίσουν στον κήπο μας και να φανταστούμε πώς θα μοιάζει μεταξύ των κύκλων ανθοφορίας τους. Επιλέξτε φυτά με ποικιλία φυλλωμάτων σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη. Αν συνδυάσετε σωστά τα φυτά σας, ο κήπος σας θα έχει χρώμα όλο το χρόνο.
Όταν επιλέγετε ανθοφόρα φυτά, διαβάστε την ετικέτα για τους χρόνους ανθοφορίας. Ένας υπέροχος κήπος θα περιλαμβάνει φυτά που ανθίζουν από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο. Επιλέξτε μερικά από τα αγαπημένα σας για κάθε σημείο κατά τη διάρκεια του έτους και φυτέψτε σε όλο το κήπο για να ανθίσουν όλο το χρόνο.


Ανακάτεψε τα

Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα φυλλοβόλων δέντρων (δέντρα που χάνουν τα φύλλα τους κάθε χρόνο) και αειθαλή για να υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Αειθαλή θάμνοι σε σημεία όπως φράχτες και πέτρινοι τοίχοι. Σκεφτείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε αειθαλή για να δημιουργήσετε ένα όμορφο τοπίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Φυτέψτε σε ομάδες

Θάμνους μεγάλους ή μικρούς μπορείτε να φυτέψετε σε ομάδα και στην σωστή σειρά. Η ανάμειξή τους σε όλο το σχεδιασμό, σας βοηθά στη δημιουργία εστιακών σημείων.

Δώστε το στυλ που σας αρέσει

Τα πολυετή - ανθοφόρα φυτά φαίνονται καλύτερα σε ομάδες. Η φύτευση πολλών μαζί για να σχηματίσουν μια συστάδα θα τα κάνει να φαίνονται πιο φυσικά και λιγότερο επίσημα. Η φύτευση σε σειρές ή γραμμές έχει μια πιο επίσημη εμφάνιση. Η επιλογή είναι δική σας!