Τα λάθη στον κήπο, μας προκαλούν και μας ωθούν στο να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι ως προς την σωστή διαχείριση τους.

Ακολουθεί μια λίστα με τα 5 πιο σημαντικά λάθη που γίνονται συχνότερα, ώστε να τα αποφύγετε.
 

Κακή διαχείριση νερού


Ο πλανήτης μας είναι καλυμμένος με νερό, αλλά μόνο μια μικρή ποσότητα 1% είναι διαθέσιμη ως καθαρό, καθαρό νερό για χρήση από ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Η σωστή διαχείριση νερού σας εξοικονομεί χρόνο, βελτιώνει τη ζωτικότητα των φυτών σας, μειώνει τα προβλήματα με τα ζιζάνια και τα παράσιτα και μειώνει και τους λογαριασμούς νερού..! Όλα αυτά φροντίζοντας επίσης τον πλανήτη μας.

Συχνά και ειδικά τους μήνες με πολύ ζέστη, ποτίζουμε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την εξάτμιση. Αξιοποιήστε στο έπακρο το νερό σας ποτίζοντας μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται δηλαδή στη βάση των φυτών σας, κοντά στις ρίζες. Αποφύγετε τον ψεκασμό που θέτει τα φυλλώματα σε κίνδυνο ασθενειών και κατανέμει την υγρασία άνιση μεταξύ των φυτών σας. Εάν η εναέρια λύση είναι η μόνη σας επιλογή, ποτίστε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι το προγραμματισμένο και σωστό πότισμα ‘’εκπαιδεύει ‘’ το φυτό σας για να μπορεί να διατηρηθεί καλύτερα τις ζεστές περιόδους ξηρασίας όταν η χρήση νερού μπορεί να είναι περιορισμένη.
 

Λάθος φυτό σε λάθος μέρος

Η ζωή των φυτών ανάλογα το είδος έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Όταν αυτές οι απαιτήσεις αγνοούνται, το φυτό πεθαίνει ή στην καλύτερη περίπτωση ‘’στρεσάρεται΄΄. Αυτό θα κάνει το φυτό πιο ευαίσθητο σε παράσιτα και ασθένειες, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν και σε αλλά φυτά του κήπου. Μπορείτε όμως να το αποφύγετέ όλο αυτό κάνοντας τις σωστές επιλογές στα φυτά ως προς τις θέσεις που θα πρέπει να φυτευθούν.

Ένας άλλος παράγοντας που χάνουμε φυτά είναι η υπερβολική φύτευση , η οποία εμποδίζει τη ροή του αέρα και του φωτός. Επίσης η τοποθέτηση δέντρων ή θάμνων πολύ κοντά μεταξύ τους ή στα θεμέλια ενός σπιτιού, μπορεί ακόμη να απαιτήσει την απομάκρυνση τους. Σκεφτείτε πρώτα πόσο φαρδύ και πόσο ψηλό θα φτάσει το φυτό. Πριν το φυτέψετε, τι απόσταση χρειάζεται από τον τοίχο ή από ένα παράθυρο; Το ριζικό του σύστημα θα παρουσιάζει πρόβλημα στο μέλλον;

Τα δέντρα και οι θάμνοι είναι μια επένδυση στον κήπο σας, οπότε ο προσεκτικός σχεδιασμός θα σας βοηθήσει πολύ.

Πριν την αγορά των φυτών σας, μάθετε για τις απαιτήσεις τους και τις προτιμήσεις τους , εξετάστε τον χώρο σας και μετά φυτέψτε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι ένα φυτό είναι η σωστή επιλογή για την προοριζόμενη τοποθέτησή του.

 

Αποτυχία τροφοδοσίας του εδάφους

Το καλό χώμα βελτιώνει την υφή του εδάφους, την οξυγόνωση, τη γονιμότητα και τις ικανότητες κατακράτησης νερού. Όταν το διαχειριζόμαστε σωστά, θα προσφέρει στα φυτά σας πολλά από αυτά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Η σωστή διαχείριση σημαίνει την τροφοδοσία του εδάφους με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά όπως το κομπόστ. λίπασμα κ.α. Αυτά τα στοιχεία διασπώνται και αφομοιώνονται από μικρόβια στο έδαφος. Αυτά τα μικρόβια στη συνέχεια απελευθερώνουν το άζωτο, τον φώσφορο, το κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, έτσι οι ρίζες των φυτών είναι σε θέση να προσλάβουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το φυτό.
 


Υπερβολική χρήση Λιπασμάτων


Όταν επιλέγετε να εφαρμόσετε λιπάσματα στον κήπο σας, δώστε προσοχή στους αριθμούς αναλογίας και στις οδηγίες εφαρμογής.

Αδιάκριτη χρήση φυτοφαρμάκων

Οι μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια είναι τα πιο γνωστά ευεργετικά έντομα και υπάρχουν χιλιάδες περισσότερα καλά ζωύφια που θα θέλατε να έχετε στον κήπο σας. Στην πραγματικότητα, γνωρίζατε ότι μόνο περίπου το 3% όλων των εντόμων θεωρούνται παράσιτα;

Πολλά φυτοφάρμακα σκοτώνουν όλα τα ζωύφια με τα οποία έρχονται σε επαφή. Σκοτώνουν τα καλά μαζί με τα κακά. Γιατί έχει σημασία αυτό; Αυτά τα καλά ζωύφια τρέφονται με τα ζωύφια που κάνουν ζημιές. Όταν εφαρμόζετε χημικά χωρίς προσοχή, πετάτε αυτήν την τροφική αλυσίδα εντόμων εκτός ισορροπίας και αυξάνετε πραγματικά τα ζητήματα των παρασίτων σας συνολικά.
Υπάρχουν στιγμές που τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα απλά εφαρμόστε με προσοχή.

Η λίστα με τα λάθη που δεν πρέπει να κάνει κανένας στον κήπο. Πολλές φορές κάνουμε λάθη στον κήπο, αλλά όταν κάνουμε σωστά αυτές τις βασικές αρχές, θα αποκομίσουμε μεγάλες ανταμοιβές και θα απολαύσουμε περισσότερο τον κήπο ή το μπαλκόνι μας.